Vaccinarea reduce cazurile simptomatice de infectare cu SARS-CoV-2 cu până la 90%, arată datele unui studiu. Astfel, răspândirea virusului a ajuns la niveluri „endemice” controlabile. În acest context, experții în sănătate au transmis că Marea Britanie nu se mai află în pandemia COVID-19.
În primul studiu amplu din lumea reală a impactului vaccinării asupra populației generale, cercetătorii au descoperit că vaccinarea anti-COVID-19 are un impact major asupra reducerii atât a cazurilor simptomatice, cât și a celor asimptomatice, potrivit The Telegraph.
Sarah Walker, profesor de Statistică Medicală și Epidemiologie la Oxford și anchetator șef al Biroului de Statistică Națională – Sondaje privind infectarea cu SARS-CoV-2, a declarat că Marea Britanie „a trecut de la o pandemie la o situație endemică” în care virusul circulă la un nivel scăzut, la un nivel destul de controlabil în comunitate.
Noua cercetare, bazată pe testarea nazofaringeană a 373.402 persoane în perioada 1 decembrie anul trecut și 3 aprilie, arată că la trei săptămâni după o doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca, cazurile simptomatice de infectare au scăzut cu 74%, iar cazurile asimptomatice cu 57%.
După vaccinarea anti-COVID-19 cu două doze, cazurile asimptomatice au scăzut cu 70% și cel simptomatice cu 90%.
Numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 continuă să scadă în Marea Britanie, cu 7% într-o săptămână, în ciuda redeschiderii școlilor și a magazinelor. Și numărul deceselor COVID-19 a scăzut cu 26%, iar internările cu 19% în ultimele șapte zile.
Noile date de la Oficiul pentru Statistici Naționale (ONS) din Marea Britanie arată că noul COVID-19 nu mai este principala cauză de deces în luna martie, urmând abia după demență și bolile de inimă, acest fapt întâmplându-se pentru prima dată din octombrie.
Prof. Sarah Walker a susținut că speră ca prin programul de vaccinare virusul SARS-CoV-2 să fie ținut sub control.
„Sunt optimistă. Cred că ultimele trei luni au arătat efectul combinat al lockdownului și al vaccinării, dar lockdownul pe termen lung nu este o soluție viabilă, astfel încât în mod clar vaccinurile vor fi singurul mod în care vom avea șansa de a controla acest lucru termen lung. Fără vaccinuri, nu cred că apropierea de zero infectări este cu adevărat fezabilă în situația din Marea Britanie, în care suntem efectiv endemici, am trecut de la o pandemie la o situație endemică”, a declarat prof. Sarah Walker.
Comentând noua cercetare, care a fost o colaborare între Oxford, Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) și Departamentul Sănătății, Matt Hancock, secretarul pentru sănătate, a declarat că „vaccinurile funcționează”.
„Concluziile de joi oferă dovezi suplimentare că atât vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au un impact semnificativ asupra reducerii infectărilor în Marea Britanie”, a mai susținut acesta.